Hrníčkový recept na olejovou bábovku
Jednoduchý recept na hrníčkovou olejovou bábovku
Napřed si připravím formu: vymažu ji a vysypu moukou (buď máslem nebo olejem a vysypat nejlépe hrubou moukou, nouzově používám i polohrubou).
Potřebujeme:
- 1 hrnek cukru písek nebo krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- kakao
- někdy přidávám na kousky nasekanou mléčnou čokoládu (nebo kousek studentské pečeti), není to nutné, ale bábovka je o něco lepší :-)
Postup:
Do mísy dáme žloutky (z bílků budeme šlehat sníh), cukr a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšleháme do hladka (ideálně šlehačem).
Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a dobře vymícháme v hladké těsto. Z bílků našleháme tuhý sníh a pomalu ho zamícháme do těsta. Na závěr můžeme (ale nemusíme) přidat buď pár rozinek anebo na malé kousky nasekanou čokoládu.
Do formy nalejeme asi 2/3 těsta a do zbytku těsta v míse zamícháme trochu kakaa. To vlijeme do formy.
Dává se do vyhřáté trouby, peču to na 150 - 160 st. C asi hodinu. Hlídejte špejlí, ať se vám nepřipálí. Kdyby uvnitř ještě nebyla a na povrchu byla už upečená, přikryjte ji alobalem, ať se nespálí a snižte trošku teplotu.
Pozn.: Toto těsto je krásně vláčné a hodí se nejen na klasickou bábovku, ale i na beránka na Velikonoce, anebo na rybu na Vánoce.