Hrníčkový recept na olejovou bábovku

07.04.2021
Mramorová bábovka
Mramorová bábovka

Jednoduchý recept na hrníčkovou olejovou bábovku 


Napřed si připravím formu: vymažu ji a vysypu moukou (buď máslem nebo olejem a vysypat nejlépe hrubou moukou, nouzově používám i polohrubou).


Potřebujeme:

- 1 hrnek cukru písek nebo krystal

- 1 vanilkový cukr

- 2 vejce 

- 3/4 hrnku oleje

- 1 hrnek mléka

- 2 a půl hrnku polohrubé mouky

- 1 prášek do pečiva

- kakao

- někdy přidávám na kousky nasekanou mléčnou čokoládu (nebo kousek studentské     pečeti), není to nutné, ale bábovka je o něco lepší :-)


Postup:

Do mísy dáme žloutky (z bílků budeme šlehat sníh), cukr a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšleháme do hladka (ideálně šlehačem). 

Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a dobře vymícháme v hladké těsto. Z bílků našleháme tuhý sníh a pomalu ho zamícháme do těsta. Na závěr můžeme (ale nemusíme) přidat buď pár rozinek anebo na malé kousky nasekanou čokoládu.  

Do formy nalejeme asi 2/3 těsta a do zbytku těsta v míse zamícháme trochu kakaa. To vlijeme do formy. 

Dává se do vyhřáté trouby, peču to na 150 - 160 st. C asi hodinu. Hlídejte špejlí, ať se vám nepřipálí. Kdyby uvnitř ještě nebyla a na povrchu byla už upečená, přikryjte ji alobalem, ať se nespálí a snižte trošku teplotu. 


Pozn.: Toto těsto je krásně vláčné a hodí se nejen na klasickou bábovku, ale i na beránka na Velikonoce, anebo na rybu na Vánoce. 

  



Valinkalifestyle
Všechna práva vyhrazena 2018-2021
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.