Karamelový cheesecake (dort) ze sušenek Lotus
Cheesecake ze sušenek a krému Lotus jsem ochutnala na jakési oslavě. Zachutnal, takže jsem pak hledala recept, jak udělat cheesecake z lotusek doma.
Kamarádka mi nakonec dala jednoduchý recept, což mi vyhovuje. Já to s poměry moc nepřeháním, takže jako vždycky tak od oka:
Potřebujete:
- 1 balení sušenek Lotus (to větší)
- Pomazánku Lotus (tu ve skle s červeným uzávěrem - vidíte ji dole na fotce vlevo)
- kelímek zakysané smetany
- Lučinu bez příchuti (nejlepší je ta v tom kelímku)
- vaničku tvarohu
- cukr (používám hnědý, ale dejte, co máte)
- trocha másla
- 2 vejce
Postup:
Napřed si sušenky Lotus nadrťte nebo rozmixujte v mixéru. Asi 2 polévkové lžíce si můžete schovat na ozdobení. Zbytek sušenek promíchejte s rozpuštěným máslem.
Pokud děláte v mixéru, odeberte si ty dvě lžíce na ozdobení a pak přidejte na závěr trošku rozpuštěného másla (tak 50 g) a promixujte to. Pokud ne, promíchejte nadrcené sušenky s máslem v míse.
Formu na dortu trošku vymažu máslem, nasypu směs sušenek s máslem a uťapkám to lžící.
Na to se naleje směs, kterou dělám takto:
Asi dvě polévkové lžíce pomazánky Lotus dám nahřát na půl minutky do mikrovlnky (nebo nahřejte nad parou). V míse si smíchám zakysanou smetanu, Lučinu, tvaroh, osladím cukrem a vmíchám rozehřátou pomazánku Lotus. Směs ochutnám a případě dosladím. Pokud je OK, vmíchám dvě vejce. Někde je v receptu sníh z bílků, já to nedělám. Prostě tam vrazím dvě celá vejce (samozřejmě bez skořápky :-)) a zamíchám je do směsi.
Peču to spíš pomalu, v mojí troubě asi na 160 - 170 stupňů přibližně hodinku.
Pak dort nechám vychladnout. Většinou si trošku klesne a občas popraská. Vůbec to nevadí, zamaskujete to zdobením.
Nazdobím ho buď tak, že ho lehce potřu rozehřátou pomazánkou Lotus a posypu drcenými sušenkami, anebo jen tak pokapu pomazánkou Lotus.
Je to taková jednoduchá rychlovka, tento recept zvládne každý. Přitom je to vděčný zákusek, chutná snad všem. U nás se osvědčil natolik, že ho peču i na rodinné oslavy.
Pravý cheesecake z lotus sušenek je prý z mascarpone, ale nám chutná tato verze. Jednou jsem nesehnala sušenky Lotus, udělala jsem dort z bebe sušenek. Nebylo to špatné, ale lotusky jsou prostě lotusky :-)
Občas dělám nepečenou verzi tohoto dortu jako pohár:
Pohár s Lotus sušenkami
Připravím si směs jak na dort, ale bez vajec:
Smíchám lučinu, tvaroh a zakysanou smetanu s rozehřátou pomazánkou Lotus, dosladím cukrem (do pohárů používám cukr moučka, rychleji se rozpustí). Nechám v lednici vychladit a poháry dělám až chvíli před konzumací. Sušenky Lotus celkem rychle natahují vlhkost, tak je to lepší.
Na dno pohárů dám rozlámanou sušenku Lotus, na to naleji směs, zase sušenku, další vrstvu směsi a nahoře nazdobím šlehačkou, sušenkou a pro lepší efekt pokapu pohár ještě troškou rozehřáté pomazánky Lotus.
Příležitostně poháry vyfotím, nějak mě to nenapadlo.
Co děláte ze sušenek Lotus vy? Máte jiný oblíbený Lotus recept? Pochlubte se.
Líbil se vám článek? Sdílejte, ho, prosím.