Kokosové řezy a la Rafaelo
Miluji pečení, kdy se všechno smíchá a hned hodí na plech. Nic složitého, to na mě není :-)
Takže tento recept na jednoduchý, ale luxusní zákusek ke kávě, mi opravdu vyhovuje :-)
Těsto
V míse vyšleháme do pěny (stačí vařečkou):
- 1 hrnek cukru moučka
- 2 celá vejce (teda bez skořápky, že ano :-))
- a může se přidat i jeden vanilkový cukr
Až je to vyšlehané, přimícháme:
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (zamíchám ho napřed do mouky)
Vymícháme všechno na hladké těsto, které nalijeme na menší plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem (plechy už nemažu ani nevysypávám, používám pečící papír, ideálně ten hnědý, pokud ho seženu a nedám na něj dopustit).
Na to přijde kokosový posyp
Smícháme:
- 1 až 2 hrnky strouhaného kokosu
- asi půl hrnku cukru moučka
a těsto tím posypeme. (Pokud děláte na větší plech, dejte více kokosu a celý hrnek cukru moučka.)
Pečeme přibližně půl až tři čtvrtě hodiny, napřed troubu vyhřeju na 170 st.C a ke konci pečení snížím teplotu, abych to nepřipálila. Musí se hlídat, aby kokos příliš neztmavl, mohl by pak být hořký. A to by byla škoda :-)
Ke konci pečení si připravím šlehačku (lepší je 33%, ale když nemám, vezmu s méně procenty, ale tu ke šlehání) , neotvírám ji, jen ji vidličkou propíchnu.
A hned, jak je zákusek upečený a vyndám jej z trouby, okamžitě ho pocákám rovnoměrně celý tou šlehačkou. Trochu to zasyčí a řezy krásně navlhnou. Nechám vychladit a je to.
Nejlepší jsou řezy ovšem druhý den, až se více zaleží a jsou krásně zvlhlé, ale to se u nás stává jenom opravdu velmi zřídka :-)
Také máte rádi kokosové moučníky? My ano, i děti. Které pečete vy? Pochlubte se oblíbeným receptem.