Koláčky z taveného sýru
Kdysi mě zaujal recept na koláčky z taveného sýru. Trochu jsem se toho bála, říkala jsem si, co tam ten taveňák udělá, ale pak jsem to prostě zkusila. A už je musím dělat snad na každou rodinnou akci. A to nejméně z trojité dávky! Peču je i jako jedno z vánočních cukroví, děti si je hodně oblíbily.
Tady je recept (jedna dávka, přibližně 15 - 20 koláčků)
Koláčky z taveného sýra
Den před tím, než koláčky budeme péct, je nutné si připravit těsto:
- 130 g polohrubé mouky
- 120 g hladké mouky
- 1 Hera
- 2 tavené sýry bez příchutě (nejlépe se mi osvědčilo Apetito, ale může být i jiný, třeba Smetanito)
(pozor, nemyslím dvě krabičky Apetita, ale dva ty čtverečky)
toto se zpracuje v těsto a zabalené do folie uloží přes noc do lednice.
Druhý den, před pečením, si nachystám náplně do koláčků:
1) buď povidla a na to pak posypku (trochu mouky, cukru a másla zpracovat rukou dohromady v sypkou směs)
2) nebo jen marmeládu (lepší je nějaká tužší, při pečení teče)
3) anebo jako my, takhle to máme nejraději (na obrázku nahoře): 1 kostka tvarohu s cukrem a malým vajíčkem smíchat a pod něj pak dávám kousíček nějaké výraznější marmelády (višeň, rybíz, maliny, ...)
Když mám náplně přichystané, jdu na pečení:
Z těsta nadělám kuličky ve velikosti vršku od pet láhve z minerálek. Každou tuto kuličku pak v ruce tím vrškem stlačím, čímž v ní udělám důlek. A pak už jen tento malý koláček trošku upravím do kulatého tvaru.
Do tohoto koláčku pak na plechu (jen s pečícím papírem) dám kousek marmelády a na to trochu tvarohu, anebo trošku povidel a vmáčknu tam trošku posypky.
Udělejte si napřed pár zkušebních koláčků, ať víte, jak moc tvaroh, marmeláda nebo povidla tečou. Podle toho zjistíte, kolik tam toho máte dávat.
Peče se to do růžova asi na 170 st.C. Moc od toho neodbíhejte, je to za chvilku.
Hned po upečení jsou koláčky hodně křehké, dejte pozor při přendávání z plechu.
A upřímně - nejlepší jsou hned, jak vychladnou :-)
Pečete je taky? Chutnají vám?