Kuřecí závitky jinak
Tohle jídlo miluji, ale nenávidím jeho přípravu. Za chvíli pochopíte proč...
Výsledek je ovšem vynikající.
Zde je recept na naše oblíbené a vynikající v troubě pečené
Obalované kuřecí závitky se šunkou a sýrem na šlehačce
- šunku nebo anglickou slaninu (plátky)
- plátkový sýr
- šlehačku (může se dát i smetana, ale šlehačka je lepší)
- zelenou petrželku (ideálně čerstvou, jemně nasekanou)
- horčici, sůl, pepř a kousek másla
- vajíčko, strouhanku a mouku na obalování
Postup:
Kuřecí prsní řízky podélně nakrojím tak, abych z nich pak dokázala naklepat co největší plátky. Nachystám a naklepu si takto všechny plátky. Když se mi občas v plátku povede udělat díru, ničemu to nevadí, šunkou se to zakryje.
Každý plátek trošku posolím, popepřím a potřu obyčejnou hořčicí. Pak plátek posypu zelenou petrželkou (neměla jsem čerstvou, tak jsem tentokrát dala sušenou), pokladu šunkou a sýrem.
A teď přijde to nejhorší :-)
Tyto plátky je potřeba smotat. Jde to blbě, ale jde to. Na to přijdete. Smotejte a odložte si tyto roládky třeba na talíř.
A bude se obalovat. Obalujeme je klasicky, jako řízky. Takže napřed mouka, pak vajíčko a na závěr strouhanka.
Tedy si připravíme mouku (hladkou nebo polohrubou, to je asi jedno), strouhanku a rozšlehaná vejce s trochou vody nebo mléka a špetkou soli.
U obalování se to rozpadá, ale s tím si poradíte.
Někdy je to docela boj...
Ale jak to obalím ve strouhance, rovnou to skládám do pekáčku (tím spojem dolů) a u toho z nich znovu udělám rolku. Případně ještě do závitku vložím zpátky co vypadlo nebo co trčí a upravím trošku tvar :-)
Do pekáčku takto postupně naskládáme všechny obalené závitky, na každý závitek dáme kousek másla a opatrně bokem tak, abych to nenalila na závitky, přileju šlehačku. A šup s tím do trouby.
Vzhledem k té šlehačce to peču spíš pomaleji, asi na 150 - 160 st.C a hlídám to. Když šlehačka u stěn pekáčku moc tmavne, snížím na chvíli trošku teplotu.
Peče se to přibližně hodinu, ale já po té hodině zkusím vidličkou, jestli už je maso měkké. Proto ten čas je jenom orientační, někdy jsou plátky tlustší a peču je déle.
Výsledek je vynikající. Moc šťávy z té šlehačky ale není, proto je podávám nejčastěji s s bramborovou kaší. Ale dá se to i s uvařenýma bramborama.
Je to trošku ... ani ne tak pracnější, jako náročnější na přípravu. Ale chutná to skvěle, už jsem je jednou dělala jako pohoštění pro návštěvu tchýně a mělo to velký úspěch.
Protože se závitky nijak nezpevňují (nepoužívám ani jehly ani nit), je náročné uhlídat, aby uvnitř zůstal u toho obalování obsah :-) Ale už jsem si to tak nějak vychytala a jde to. Po upečení už se ale nerozpadají, což je super.
A víte, co je na těchto závitcích nejlepší?
Že se dají různě obměňovat, dáte jinou náplň a je to zase něco jiného. Místo klasického sýra a šunky můžete dát třeba:
- kousek nivy nebo jiného oblíbeného sýra
- nivu a anglickou slaninu
- listový špenát (buď samotný nebo s anglickou slaninou)
- žampiony nakrájené na tenké plátky
A máte vymyšlené další jídlo. Protože víte, co je pro mě nejtěžší? Vymyslet, co mám vlastně vařit.
Děláte takovéto závitky? Nebo jaký máte oblíbený recept vy?