Ořechový dort - recept od babičky

Ořechy moc nemusím, ale tuto dortu dělám docela často. Za mě trošku pracnější, ale výborná a slavím s ní úspěch na všech oslavách.
Recept na ořechovou dortu jako od babičky
Potřebujeme:
9 vajec
15 dkg cukru moučka
7,5 dkg hrubé mouky
12 dkg ustrouhaných vlašských ořechů
9 dkg nastrouhaných piškotů
Postup:
Napřed si připravíme suchou směs: ořechy, mouku a piškoty smícháme v míse.
V další míse ušleháme z bílků tuhý sníh, do něj všleháme žloutky a cukr a pomalu přimícháme suchou směs. Přidávám trošku prášku do pečiva, ale není to nutné.
Těsto nalejeme do formy na dortu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Směs pečeme pomalu, přibližně hodinu, ale vždy se špejlí přesvědčím, že je uprostřed upečená. Po upečení vyklopím a nechám vychladnout.
Potom dortu vodorovně nařežu na pláty, ty lehce namáznu jablečnou, meruňkovou nebo broskvovou marmeládou (prostě jemná, neutrální chuť) a krémem, kterým dortu na konec i nazdobím.

Krém na dorty
(Tento recept na krém se hodí na všechny dorty, do vánočního cukroví, na rolády i na malakov)
Obecně je potřeba na jedno celé vejce 50 g másla, 50 g cukru krupice a kakao.
Na tuto dortu dělám krém z pěti vajec, potřebuji tedy:
5 vajec
250 g másla
250 g cukru krupice
a kakao dle potřeby
Napřed si v míse smíchám rozměklé máslo s kakaem (používám to holandské), abych to měla připravené.
Potom ve vyšším hrnci a ve vodní lázní (to znáte, ne? Ve větším hrnci voda, do něj další hrnec s obsahem) šlehám celá vejce s cukrem do zhoustnutí.
Technika se mi moc neosvědčila, nejlepší je to šlehat takovou tou klasickou metlou spirálou.
Pozor - hlavně ze začátku je nutné fakt poctivě šlehat, aby se vejce nesrazila a neměli jste z toho sladká míchaná vajíčka.
Trvá to přibližně půl hodiny, někdy míň, než to začne houstnout. Pak kastrol odstavím a šlehám do vychladnutí. To už si můžu dovolit od toho občas na chvilku odběhnout.
Až to má přibližně stejnou teplotu jako máslo s kakaem, po částech to do másla vmíchám.
Dortu mohu krémem namazat hned, ale na zdobení to chvíli nechám v chladu, aby se tvary neroztékaly.
Světlá, vanilková verze krému: místo kakaa našlehám máslo s troškou práškového cukru a k vajíčkám přidám jeden až dva vanilkové cukry. Někdo dává i kapku rumu, ale my ne. Pokud byste dávali, zamíchejte ho k práškovému cukru a ten pak smíchejte s máslem.
S tímto receptem se dá celkem lehce upéct i několika patrový dort - tady jsem dělala třípatrový k sedmdesátinám a sklidila jsem s ním velký úspěch, i přes to, že byl trošku nakřivo :-)
