Ořechový dort - recept od babičky

15.01.2020
Ořechový dort s kakaovým krémem a čokoládová poleva
Ořechový dort s kakaovým krémem a čokoládová poleva

Ořechy moc nemusím, ale tuto dortu dělám docela často. Za mě trošku pracnější, ale výborná a slavím s ní úspěch na všech oslavách.

Recept na ořechovou dortu jako od babičky

Potřebujeme:

9 vajec

15 dkg cukru moučka

7,5 dkg hrubé mouky

12 dkg ustrouhaných vlašských ořechů

9 dkg nastrouhaných piškotů

Postup:

Napřed si připravíme suchou směs: ořechy, mouku a piškoty smícháme v míse.

V další míse ušleháme z bílků tuhý sníh, do něj všleháme žloutky a cukr a pomalu přimícháme suchou směs. Přidávám trošku prášku do pečiva, ale není to nutné.

Těsto nalejeme do formy na dortu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Směs pečeme pomalu, přibližně hodinu, ale vždy se špejlí přesvědčím, že je uprostřed upečená. Po upečení vyklopím a nechám vychladnout.

Potom dortu vodorovně nařežu na pláty, ty lehce namáznu jablečnou, meruňkovou nebo broskvovou marmeládou (prostě jemná, neutrální chuť) a krémem, kterým dortu na konec i nazdobím.

Ořechový dort peču i na nový rok - tady s vanilkovým i kakaovým krémem
Ořechový dort peču i na nový rok - tady s vanilkovým i kakaovým krémem

Krém na dorty 

(Tento recept na krém se hodí na všechny dorty, do vánočního cukroví, na rolády i na malakov)

Obecně je potřeba na jedno celé vejce 50 g másla, 50 g cukru krupice a kakao.

Na tuto dortu dělám krém z pěti vajec, potřebuji tedy:

5 vajec

250 g másla

250 g cukru krupice

a kakao dle potřeby

Napřed si v míse smíchám rozměklé máslo s kakaem (používám to holandské), abych to měla připravené.

Potom ve vyšším hrnci a ve vodní lázní (to znáte, ne? Ve větším hrnci voda, do něj další hrnec s obsahem) šlehám celá vejce s cukrem do zhoustnutí.

Technika se mi moc neosvědčila, nejlepší je to šlehat takovou tou klasickou metlou spirálou. 

Pozor - hlavně ze začátku je nutné fakt poctivě šlehat, aby se vejce nesrazila a neměli jste z toho sladká míchaná vajíčka.

Trvá to přibližně půl hodiny, někdy míň, než to začne houstnout. Pak kastrol odstavím a šlehám do vychladnutí. To už si můžu dovolit od toho občas na chvilku odběhnout.

Až to má přibližně stejnou teplotu jako máslo s kakaem, po částech to do másla vmíchám. 

Dortu mohu krémem namazat hned, ale na zdobení to chvíli nechám v chladu, aby se tvary neroztékaly. 

Světlá, vanilková verze krému: místo kakaa našlehám máslo s troškou práškového cukru a k vajíčkám přidám jeden až dva vanilkové cukry. Někdo dává i kapku rumu, ale my ne. Pokud byste dávali, zamíchejte ho k práškovému cukru a ten pak smíchejte s máslem. 

S tímto receptem se dá celkem lehce upéct i několika patrový dort - tady jsem dělala třípatrový k sedmdesátinám a sklidila jsem s ním velký úspěch, i přes to, že byl trošku nakřivo :-)

Třípatrový ořechový dort k sedmdesátinám. Zdobení je vanilkovým a kakaovým krémem
Třípatrový ořechový dort k sedmdesátinám. Zdobení je vanilkovým a kakaovým krémem


Valinkalifestyle
Všechna práva vyhrazena 2018-2021
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky