Piškotový koláč s ovocem, pudinkovým krémem a želé
![Piškot, krém z pudinku, ovoce a zalité želém](https://2e1708075e.cbaul-cdnwnd.com/38d950364970970d4d05f4ddf6f4efa9/200000066-ec5efec5f0/20150214_193725.jpg?ph=2e1708075e)
Taková ta klasika. Jednoduché piškotové těsto, krém z pudinku, ovoce a zalité želém. Mňam!
Je to výborné pohoštění pro návštěvu v létě, pokud jej vytáhnete právě z ledničky.
Anebo jen tak, kdykoliv nás honí mlsná :-)
Pojďme na to, recept je tady:
Napřed si upečeme piškot
Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme 5 žloutků a 10 dkg cukru moučka. Ještě chvíli šleháme, pak přidáme 10 dkg hladké nebo polohrubé mouky (nejčastěji používám polohrubou), do které vmíchám půl prášku do pečiva. Přidáme 5 polévkových lžíc vody (studené) a opatrně smícháme v hladké těsto. To vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný menší plech (já už teda používám pečící papír, takže plech nevymazávám a nevysypávám) a upečeme. Necháme vychladnout a pokud to dobře naskočilo, můžete zkusit plát podélně rozříznout a budete mít piškoty dva.
Mimochodem, toto piškotové těsto je univerzální. Dá se použít i na rolády (nedávám prášek do pečiva a roládu smotám ještě za tepla) anebo na dorty (tam dám celý prášek do pečiva, aby piškot hezky naskočil, dort je pak nadýchaný). A když jsou v létě meruňky, je bezva i na táč s meruňkami, které před pečením trošku posypu skořicí a moučkovým cukrem.
Na vychladlý piškot se dá krém
Uvaříme si z půl litru mléka, cukru a vanilkového pudinku pudink podle návodu a necháme ho za občasného míchání vychladnout (aby se neutvořil škraloup).
V míse vyšlehám 250 g měkkého másla s troškou cukru moučka (jde to takto líp rozšlehat). může se kapnout i troška rumu, já kvůli dětem nedávám. Do toho pak po lžících postupně vmíchám vychladlý pudink a vyšlehám do hladké hmoty. Tu natřu na piškot.
Další vrstvou je ovoce
Na to naskládám ovoce podle sezony, buď čerstvé nebo konzervované, podle toho, co zrovna mám nebo co kdo má rád. Pokud dávám něco kompotovaného, vodu z kompotu použiji na želé.
A na závěr želé
Používám Dr. Oetker Želé dortové čiré (modrý sáček) a udělám ho podle návodu. Pokud nemám vodu z kompotu, dám vodu a cukr. Nechám trošku vychladnout a lžící zákusek pokapu. Jak to na ovoci ztuhne, můžu dát další vrstvu želé.
Ovocný piškot nechám pak vychladit, nejlépe přes noc v lednici. Po nakrájení na kousky je fajn jej na talířku ještě ozdobit kopečkem našlehané šlehačky.
![Když piškot naskočí, dá se rozříznout a máte zákusky dva](https://2e1708075e.cbaul-cdnwnd.com/38d950364970970d4d05f4ddf6f4efa9/200000067-a29dfa29e1/20150214_193656.jpg?ph=2e1708075e)
Za chvíli budou jahody, už se moc těším, až si zase smlsneme :-)
A to víte, že se - navzdory všem dietám - nenechám o tuto dobrotu ke kávě ošidit :-)
Tady tento recept na piškot mám od babičky. Je jednoduchý a jak jsem psala výš, univerzální. Dá se použít na všechno možné, i na různé rychlé táče v létě. Třeba s právě natrhaným rybízem nebo s nastrouhanými jablky. Dělám ho docela ráda, je to rychle hotové. Jen jej pečte spíš pomalu, ať se nespálí.
Máte nějaký oblíbený recept na piškot?