Recept na domácí jogurt
Váhala jsem, jestli tento recept dát do sladkého nebo do slaného :-)
Používám domácí jogurt na obojí, na dressingy nebo zálivky do salátu stejně jako na sladko do pečení nebo jenom tak s ovocem nebo domácím müsli. Ale častěji ho mlsám s ovocem, proto jsem ho zařadila do sladkého.
![Domácí jogurt se sezonním ovocem je NEJ (tady s ostružinami)](https://2e1708075e.cbaul-cdnwnd.com/38d950364970970d4d05f4ddf6f4efa9/200000055-3f60b3f60d/yogurt-3018152_960_720.jpg?ph=2e1708075e)
Můj oblíbený a osvědčený jednoduchý recept na domácí jogurt
1 l plnotučného mléka
8 vrchovatých polévkových lžic sušeného mléka
1 malý kelímek jogurtu s živými kulturami (klidně může být jen dvě až tři polévkové lžíce, důležité je, aby v tom byly ty živé kultury)
se smíchá, trošku zahřeje (nevařit! Stačí, když to bude trochu víc než jen vlažné) a nechá zakryté v teple přes noc.
Jde to i bez jogurtovače. Já jogurtovač nemám, dávám to do staré termosky na jídlo (takové té širší). A když jsem neměla jinou možnost, dávala jsem misku s budoucím jogurtem zabalenou do ručníku do trošku vyhřáté trouby. Taky přes noc a taky to tak fungovalo :-)
Jogurt se dá udělat i v pekárně, ale je potřeba, aby měla program na jogurty. V opačném případě mi to přijde moc složité, jednodušší je jej hodit do trouby vyhřáté tak na 70 stupňů, jak to dělám já.
Máte rádi jogurt? Děláte si svůj nebo kupujete?