Recept na houby se smetanou a těstovinama
![](https://2e1708075e.cbaul-cdnwnd.com/38d950364970970d4d05f4ddf6f4efa9/200000013-24ac124ac3/houby1.jpg?ph=2e1708075e)
Právě rostou houby, takže historicky první recept tohoto blogu musí být prostě o houbách. Tento recept jsem objevila nedávno, i když něco podobného vařila kdysi i moje babička. Ideální třeba jako rychlý oběd či večeře, když se vrátíte z lesa:
![](https://2e1708075e.cbaul-cdnwnd.com/38d950364970970d4d05f4ddf6f4efa9/200000014-b4c3ab4c3c/houby-6.jpg?ph=2e1708075e)
Recept na houby se smetanou a těstovinami
Běžně to dělám z kupovaných žampionů, ale teď je zrovna houbová sezona, takže se to dá udělat z jakýchkoliv hub, co přinesete z lesa. Pochopitelně jen z těch jedlých že :-)
Záměrně nepíšu, kolik čeho je potřeba. Sama to házím tak nějak od oka, takže doporučuji si to promyslet podle počtu strávníků. Jakože tady klidně stačí půl kuřecího řízku na osobu, zato těstovin víc a tak.
Jen počítejte s tím, že těstoviny něco nasají do sebe, tak aby to nebylo moc suché. Takže víc smetany. Ale už se mi to jednou suché povedlo a snědlo se to taky a nikdo si nestěžoval. Takže žádná křeč ;-)
Budeme potřebovat:
- houby
- cibuli
- česnek
- smetanu (pro pět lidí dávám 3 kelímky nebo tu velkou k šlehání)
- kuřecí maso (nejlepší jsou prsní řízky)
- olej, sůl, pepř, kmín a zelenou petrželovou nať
- těstoviny - buď špagety anebo vhodnější jsou dlouhé široké nudle
Postup:
Uvařím těstoviny podle návodu. Scedím.
Napřed si očistím a nakrájím hříbky na malé kousky. Kratince je povařím, žampiony tak pět minut, ale myslím, že by to takto mělo stačit i na houby z lesa. Potom je scedím, vodu nevylívám.
Kuřecí maso nakrájím na malé nudličky nebo kostičky, co se vám líbí víc. Na oleji zpěním nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidám česnek nakrájený na tenké plátky. Chvíli to restuji a pak na tom orestuji kuřecí maso.
Přidám houby, sůl, trošku pepře a kmínu (vhodnější je ten drcený) a míchám do té doby, než se to začne přichytávat. Pak to malinko podliji vodou z hub nebo vývarem. Chvíli dusím, až už je skoro maso měkké, přileju smetanu a krátce povařím. Na závěr nasypu nadrobno nasekanou zelenou petrželovou nať a vmíchám těstoviny.
Dobrou chuť!
Psala jsem v článku o mě, že jsem si upravila jídelníček a že pod každý recept dám svůj komentář, jak a co jím já. Takže tady je:
JÁ: většinou nejím přílohy, ale tady nemám co moc upravovat, prostě to slupnu, jelikož tuhle kombinaci miluji a jen se snažím nepřežrat se jak hovado :-)
Máte rádi houby?
Líbí se vám recept? Sdílejte ho, díky.