Recept na smažené čínské nudle s kuřecím masem
Kdysi jsem ochutnala smažené nudle a zamilovala se...
Miluji těstoviny (ale neměla bych je), takže jsem čínské nudle prostě musela zařadit do našeho vaření. Je to celkem rychlovka, takže mi vyhovují.
Tento recept na čínu je další rychlovkou, při které nestrávíte půl dne v kuchyni. Většinou to vařím ve velkém, fakt velkém množství tak, aby zbylo i na druhý den. Opět nebudu dávat žádný poměr, kolik čeho, sama to hážu tak od oka a vy na to přijdete kolik čeho tam dát :-)
Smažené čínské nudle s kuřecím masem
Potřebujete:
- balení čínských nudlí vhodných ke smažení (počet podle strávníků - u nás se to běžně vaří ze čtyř velkých balení, ale upozorňuji, že je nás pět :-) )
- kuřecí prsní řízky (nemusí být velké množství, stačí půl řízku na osobu nebo i míň)
- jeden až dva sáčky mražené zeleniny na čínu, wok nebo podobné (dobrá je i kombinace 1 sáček zeleniny na čínu + 1 sáček té polévkové zeleniny, co je nakrájená na drobné kostičky; občas do toho ovšem využiji různé všelijaké zbytky zelenin, co se najdou v mrazáku - taky to jde)
- 2 cibule, česnek
- olej, sůl, pepř, kari koření
- solamyl
- sojovou omáčku
- masox
Napřed si připravím pikantní omáčku:
Na oleji zesklovatím cibuli nakrájenou na drobno, přidám česnek nakrájený na tenké plátky a orestuji to. Doleju vodou a provařím. V průběhu vaření přidám kostku nebo dvě masoxu, pepř (mletý) a až je česnek i cibule do měkka, naleju tam sojovou omáčku. Tu dávám od oka, aby výsledná omáčka měla tmavou barvu a aby nebyla moc slaná. Zahustím to solamylem, rozšlehaným v trošce studené vody. Omáčka by měla být docela hustá, taková soplovitá, aby těma těstovinama neprotekla. (Někdo hotovou omáčku propasíruje přes sítko, aby byla hladká. Já to nedělám, jelikož za prvé jsem líná to dělat a za druhé - stejně v té následné směsi kousky jsou, tak se to tam ztratí a přijde mi to tedy jako celkem zbytečné.).
A teď zeleninovo masovou směs na nudle:
Na pánvi wok (u nás se teda musí použít ten největší kastrol co mám :-) ) orestuji na oleji cibuli, přidám na maličké kousky nakrájené kuřecí maso, sůl a zasypu to kari kořením. Chvilku za stálého míchání opékám, pak dosypu mražené zeleniny a opékám, než zelenina trochu změkne. Docela často to míchám, aby se to nepřichytlo. Pokud se mi to připaluje, přikápnu na dno trošku vody, ničemu to nevadí. Ona ta zelenina stejně vodu trochu pustí. Jak je zelenina trošku doměkka, je hotovo.
Nudle uvařím podle návodu.
Tuto zeleninovo-masovou směs pak promíchám s uvařenými nudlemi.
A finále
Na pánvi s nepřilnavým povrchem se pak na kapce oleje smaží každá porce zvlášť za občasného promíchání. Na talíři pak každému nudle trochu poleju omáčkou.
Dobrou chuť!
JÁ: To je další z jídel, kde moc dodržet moje zásady stravování nejde. Takže neřeším a jím kolik chci, jelikož čínské smažené nudle prostě miluji.
Pozn.: Někdo tuhle čínu dělá i z rýžových nudlí. Nezkoušela jsem, ale mám to v plánu. Pokud se dají smažit a nerozpadnou se, může to být taky dobrota. Zkoušeli jste to někdo?
Líbí se vám recept? Sdílejte ho, díky.