Změňte styl...

12.10.2018
Náš občasný hřích - domácí medovník
Náš občasný hřích - domácí medovník

... a rodina vás za to nebude mít ráda :-)

Ale je to tak, dokud jsem tohle nepochopila, měla jsem dvacet kilo nad váhu...

Pokud mezi vaše stravovací návyky patří konzumace pasterizovaného mléka, cukrů v jakékoliv podobě a hlavně bílé mouky, budete muset přehodnotit celý přístup ke stravování. A pokud jste lenoch, jako já, tak těžko budete vařit pro rodinu a ještě speciálně pro sebe...  Takže mají smůlu, musí jíst taky zdravě :-))


Než budu pokračovat, mám pro vás ale jedno důležité upozornění:

Pokud máte vy anebo někdo z rodiny nějaký zdravotní problém, například cukrovku, rozhodně se do jakékoliv diety nebo úpravy jídelníčku nepouštějte bez konzultace s lékařem


No a pro ty, které žádné nemoci nebo zdravotní problémy netrápí a trápí je "jen" pár kilo navíc, pokračuji:

K chybám ve výživě v současnosti patří pšenice a její lepek. Ne nadarmo se pšeničné mouce říká bílý jed. Přitom život bez pšenice není až tak složitý.

Pšeničná mouka se v běžných jídlech dá nahradit třeba kukuřičnou moukou (to skoro nepoznáte) anebo špaldovou, což je trošku jiné, ale je to o zvyku. A tam, kde to není nutné, mouku nepoužívám. 

Někde jsem četla, že pšenice může za velké břicho, tj.  tuky na břiše a myslím, že na tom bude hodně pravdy. Já ji úplně vynechala a rozdíl je viditelný. Zkuste to :-)


Takže největší nepřítel naší postavy je lepek.


Problém je v tom, že lepek se vyskytuje nejenom v pečivu. Najdete ho také ve většině uzenin (hlavně párky, ale i klobásy), v kečupech i některých mléčných výrobcích. Samozřejmě taky v cukrovinkách, sušenkách a podobně.  Někde nebývá ani přímo uvedený, ale jak je na obalu výrobku napsáno škroby, rostlinné proteiny nebo přírodní aroma, je tam lepek.


My naštěstí chceme jen zhubnout. Kdybychom měli alergii na lepek, bylo by to horší. Nám bude stačit výrazně příjem mouky omezit. Stačí vynechat pečivo z bílé mouky a pokud to jen trochu jde, bílou mouku u vaření nepoužívat. Rodině to neublíží a nám to pomůže :-))


A čím nahradit bílou mouku?


Já osobně tam, kde to jde, mouku vynechávám. Polévky nezahušťuji, není to potřeba. A pokud to potřeba je, tak použiji kukuřičnou mouku. Stejně tak u většiny šťáv nebo omáček. Anebo Solamyl. Přece jen je to zdravější. 

Přiznávám, že špaldová mouka je sice zdravá a k zhubnutí by byla nejlepší, ale nám to prostě nechutná. Mám pár receptů na zdravé mlsání se špaldovou moukou, kde je výsledek dobrý (časem je sem taky přidám), ale vyloženě vařit z ní.... to by mi doma neprošlo :-)


Takže jsem šla spíš cestou výrazného omezení bílé mouky. Občas si těstoviny dáme, to zas jo  (bezlepkové jsou drahé), občas i ty knedlíky (já moc ne, ale ta svíčková bez normálních knedlíků je prostě divná :-) ), ale ne moc často a ne jako večeři.


Pokud byste chtěli nahradit pšeničnou mouku zdravější variantou, máte několik možností:


Amarantovou mouku 

mám v zásobách a občas ji použiji. Prospívá trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Musí se ale míchat s jinými moukami, dávejte jí maximálně třetinu. 

Rýžová mouka 

není špatná, používám ji na zahušťování polévek i omáček. Jinak na pečení se taky musí spíš kombinovat s pšeničnou moukou. Každopádně moučníky jsou pak nadýchané .... a snad i zdravější, doufám :-)

Kukuřičnou mouku 

už jsem zmiňovala, mám ji v oblibě a  je docela zdravá a perfektní na řízky. Dá se z ní i péct, jen je u ní jiné dávkování. Chce to vyzkoušet, ale je to  přibližně tak, že polévková lžíce bílé mouky je čajová lžička kukuřičné. Teď se chystám z ní dělat tortily, tak někdy napíšu,jak to dopadlo :-)

Pohanková mouka 

je celkem známá, ale přiznám se, že nám pohanka....pardon, ale smrdí. Všem, ne jenom rodině :-) Takže ji nepoužívám. Ale v kombinaci s

Pšeničnou celozrnnou moukou 

se z nich prý dobře peče absolutně cokoliv a není to takové zlo, jako bílá mouka. 


Zdravé výživy nabízejí ještě pár dalších druhů mouky, ale myslím, že toto jako základ úplně stačí. Zase to  s tou zdravou stravou nepřehánějme, všeho moc škodí :-)


Takže, když to shrnu:

Jako první krok k úspěšnému  hubnutí je potřeba přehodnotit stravovací návyky a zejména používání bílé mouky. Tu nejlépe vynechat anebo ji nahradit některou ze zdravějších verzí. 

Příští článek se budu věnovat cukrům, to je taky důležité. A pak bude už následovat vysvětlení, jak to tedy u nás s tím jídlem vlastně je a návod, jak na úspěšné zhubnutí. 


Jak jste na tom vy? Používáte bílou mouku? 









Valinkalifestyle
Všechna práva vyhrazena 2018-2021
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky